Innovativ utformning av klinisk studie utvecklar teknologin
ENGLISH 2022 startade Västra Götalandsregionen och Sahlgrenska akademin/Göteborgs universitet en klinisk studie för att utvärdera Detectivios teknologi. En bit in i studien visar mätningarna lovande resultat, samtidigt som utveckling av funktioner möjliggörs.
När ett visst antal personer har inkluderats får Detectivio del av data och kan vid behov justera mjukvarans algoritmer. Den senaste återkopplingen gjordes vid 200 patienter, och 400 mätningar. Då upptäcktes att vissa videofilmer inte var i tillräckligt bra kvalitet.
– Efter en analys upptäcktes att ljuset i rummet hade varit otillräckligt och blinkande. Därför har vi utvecklat mjukvaran som varnar vårdpersonalen om liknande situationer uppstår framgent. Den nya förbättrade versionen används fortsättningsvis i den kliniska studien, samtidigt som den testas på de redan inspelade mätningarna. Det är ett innovativt sätt att utforma studien, och nödvändig när det handlar om AI inom vården, säger Stefan Malmberg, grundare och vd i Detectivio.
Detectivio ligger i framkant inom ett nytt teknikfält som möjliggör kontaktlös, automatisk mätning av vitalparametrar med hjälp av videokamera och artificiell intelligens. Metoden dokumenterades 2020 i en pilotstudie vid Östra Sjukhuset i Göteborg. I nuvarande kliniska studie mäts vitalparametrar i realtid med både Detectivios teknologi och rådande metoder, såsom blodtrycksmanschetter och manuellt handhavande, för att få jämförbara värden.
Inom sjukvården har vitalparametrar länge varit grunden för att bedöma hälsa och mäts i dag med hjälp av flera olika instrument där resultatet ofta dokumenteras manuellt. Vitalparametrarna är syrehalten i blodet, blodtryck, puls, temperatur och andningsfrekvens. Av de fem vitalparametrarna, ingår ännu inte temperatur i den pågående studien. Fram till i dag har 200 personer inkluderats vid tre olika kliniker. På varje person genomförs två mätningar. Totalt i studien kommer över 10 000 mätningar att göras med Detectivios teknologi, då mätningar även görs retroaktivt med samtliga generationer av mjukvaran. Kliniker för studien är fyra vårdcentraler i Västra Götaland respektive infektionsavdelningen vid Östra sjukhuset. Studien beräknas vara genomförd under 2024.
För mera information: Stefan Malmberg, stefan@detectivio.com, 073-0758004
Detectivio grundades 2017 av en läkare och en AI-forskare, med målet att möjliggöra kontaktfri mätning av vitalparametrar – grunden för att bedöma hälsa. En pilotstudie är publicerad och nu pågår en större klinisk studie, som genomförs av Västra Götalandsregionen och Sahlgrenska akademin/Göteborgs universitet. Med stöd av Sahlgrenska Science Park fortsätter Detectivio att utvecklas och befinner sig i startup-fas med målsättning att ta en första produkt till marknaden inom en nära framtid. www.detectivio.com