Detectivios teknologi sparar tid inom sjukvården

ENGLISH Kontaktfri mätning av de fem vitalparametrarna med Detectivios AI kan spara sjukskötersketid med minst 1 000 timmar per månad vid en akutmottagning i Sverige. Det visar den hälsoekonomiska studien Sara El Sisi genomfört som en del av sitt masterprogram vid Göteborgs universitet.

Syftet med studien var att, genom att göra en kostnadsanalys, bedöma om kontaktfri mätning av vitalparametrar med Detectivio på akutmottagningen är mindre kostsam jämfört med dagens metoder. Studien tar endast hänsyn till kostnader och inte till andra parametrar, som skulle kunna åstadkommas med Detectivio, såsom möjlighet att minimera risken för sjukhusförvärvade infektioner eller ökad säkerhet baserat på objektiva automatiskt genererade mätresultat. För att uppnå syftet behövdes en noggrann jämförelse med de traditionella metoder som används i dag.

– Det har varit ett väldigt intressant projekt att dyka in i. En utmaning var att befintliga data om hur lång tid det tar att mäta vitalparametrar med dagens metoder var så utspridd. Jag vågar påstå att jag har gått igenom alla studier som finns i världen, säger Sara El Sisi, författare till studien.

Insamlandet av befintliga data för dagens metoder visade ett spann om tio till femton minuter för att mäta vitalparmetrar, desinficera utrustningen och mata in resultaten på rätt ställe. Detta i jämförelse med Detectivios teknologi som beräknas ta en minut från att den kamerabaserade mätningen startar tills resultatet visas och sparats digitalt.

Sara El Sisi gjorde en beräkning av kostnad för utrustning och löner för att komma fram till vilken den ekonomiska skillnaden var mellan metoderna. Studien visar att skillnaden för endast en akutmottagning i Sverige låg i intervallet +402 000 kronor till -4 165 000 kronor per år.

– Då ska man veta att den snabbaste tiden med befintliga metoder är som ett ”världsrekord” och inte direkt representativt. Snarare låg tidsåtgången för de flesta mätningarna som de görs i dag i den övre halvan av tidsspannet. Så studien visar på stora kostnadsbesparingar, utöver de fördelar Detectivios teknologi medför, som att beröring inte behövs, att det är enkelt och effektivt, vilket också kommer patienten till godo säger Sara El Sisi.

För mera information: Stefan Malmberg, stefan@detectivio.com, 073-0758004

 

Detectivio grundades 2017 av en läkare och en AI-forskare, med målet att möjliggöra kontaktfri mätning av vitalparametrar – grunden för att bedöma hälsa. En pilotstudie är publicerad och nu pågår en större klinisk studie, som genomförs av Västra Götalandsregionen och Sahlgrenska akademin/Göteborgs universitet. Med stöd av Sahlgrenska Science Park fortsätter Detectivio att utvecklas med målsättningen att ta en första produkt till marknaden inom en nära framtid. www.detectivio.com

Annette Björklund